Saxdalens manskör bildades 1981 av några sångglada fotbollsspelare och ledare i Saxdalens idrottsförening med Åke Lundeberg och Lennarth Larsson i spetsen. Musikläraren och vissångaren Roger Broberg tillfrågades om han kunde tänka sig att leda kören, vilket han accepterade.
Anledningen till att manskören bildades var att det saknades en sångkör till valborgsmässofirandet i Saxdalen. På valborgsmässoaftonen 1981 stod tio tappra sångare i snögloppet i Busks grustag på Nävbacken och sjöng ”Vintern rasat” och några andra vårsånger. Förutom ledaren Roger Broberg medverkade följande tio sångare vid premiären: Lennart Ek, Pär Frejd, Hans Karlsson, Lennarth Larsson, Åke Lundeberg, Nils Nyström, Gottfrid Persson, Lars Persson, Klas Rosén och Hans Wikström. Fem av dessa är fortfarande aktiva i kören: Roger Broberg, Lennart Ek, Åke Lundeberg, Nils Nyström och Lars Persson.
Ryktet om manskören spred sig och snart hade antalet sångare fördubblats; 1983 var det dags att bryta sig ur idrottsföreningen och bilda Saxdalens Manskör.
1986 hade kören blivit så känd att Radio Dalarna hörde av sig och ville göra en radioinspelning, som skedde i Folkets Hus i Saxdalen. 1987 blev kören engagerad till den stora musikveckan Musik vid Siljan där en konsert gavs i Djura kyrka.
Samma år fick man en förfrågan från kulturnämnden i Ludvika kommun om man kunde tänka sig att sätta samman ett sångspel om Dan Andersson till 100- årsfirandet 1988 av skaldens födelse. En arbetsgrupp bildades för att bland annat välja vilka visor som skulle ingå i sångspelet, göra sammanbindande texter, skaffa tidsenliga kolarkläder och så vidare. Kerstin Ståhl, med sina vokala och sceniska erfarenheter, drillade kören; helt plötsligt måste körmedlemmarna lägga undan sina pärmar och lära sig allt utantill och dessutom agera på scenen.
Sångspelet fick namnet Helgdagskväll vid timmerkojan och hade sin premiär den 6:e april 1988 i Brunnsvikshallen på 100-årsdagen av Dan Anderssons födelse. De allra flesta trodde nog att denna föreställning var något av en engångsföreteelse, men i dag ( dec 2009) snart tjugotvå år efter premiären har sångspelet framförts 134 gånger på platser från Kramfors i norr till Ängelholm i söder. Turnéer med sångspelet har gjorts i svenskbygderna i USA, (1991) Danmark två gånger, Finland två gånger och Norge tre gånger. (Kören har även gjort en turné på Irland år 2000, men då framfördes inte sångspelet)
Utöver Dan Andersson sångspelet har manskören producerat ytterligare tre sångspel under 1990-talet som har nått stor framgång. I mars 1992 i Folkets Hus i Saxdalen skedde premiären av Vi möts igen på Annas café, som presenterar musik från beredskapstiden på 1940-talet i scenisk inramning med lokalfärg och tidstypisk atmosfär. Till julen 1992 hade kören premiär på Julkul och mer än så…, en omväxlande och ovanlig julkonsert med skoj och allvar, traditionella julsånger och tokroliga upptåg. På grund av branden i Cassels samma år så skedde premiärföreställningen i Folkets Hus i Grängesberg. I mars 1995 i Cassels Grängesberg hade kören premiär på en annorlunda konsert med namnet Plats på scen. En helaftonsföreställning med musik från opera, operett, musikal, revy med mera.
Alltsedan branden i Cassels på valborgsmässoaftonen 1992 har manskören haft ett nära samarbete med Ludvika Musikkår som resulterat i årliga vårkonserter i Cassels. I samband med millennieskiftet presenterade kåren och kören en stor produktion med namnet Seklets svenska musik ,där svensk musik från 1900-talet framfördes ,varvat med berättelser om lokala och världsliga händelser. Cassels var också spelplatsen för ett hyllningsprogram till Ernst Rolf i november 2002. I Cassels har manskören också framträtt tillsammans med artister och grupper som Dana Dragomir, Orsa Spelmän, Södra Bergens Balalajkor, Sofia Karlsson och Sven Bertil Taube (tre gånger)…
Kontakt: Roger Broberg Tel: 070 345 48 77
E-Post: broberg.mus@gmail.com
Länk: Saxdalens Manskör