Saxdalens Manskör


Saxdalens manskör bildades 1981 av några sångglada fotbollsspelare och ledare i Saxdalens idrottsförening med Åke Lundeberg och Lennarth Larsson i spetsen. Musikläraren och vissångaren Roger Broberg tillfrågades om han kunde tänka sig att leda kören, vilket han accepterade.


Anledningen till att manskören bildades var att det saknades en sångkör till valborgsmässofirandet i Saxdalen. På valborgsmässoaftonen 1981 stod tio tappra sångare i snögloppet i Busks grustag på Nävbacken och sjöng ”Vintern rasat” och några andra vårsånger. Förutom ledaren Roger Broberg medverkade följande tio sångare vid premiären: Lennart Ek, Pär Frejd, Hans Karlsson, Lennarth Larsson, Åke Lundeberg, Nils Nyström, Gottfrid Persson, Lars Persson, Klas Rosén och Hans Wikström. Fem av dessa är fortfarande aktiva i kören: Roger Broberg, Lennart Ek, Åke Lundeberg, Nils Nyström och Lars Persson.


1986 hade kören blivit så känd att Radio Dalarna hörde av sig och ville göra en radioinspelning, som skedde i Folkets Hus i Saxdalen. 1987 blev kören engagerad till den stora musikveckan Musik vid Siljan där en konsert gavs i Djura kyrka.
Alltsedan branden i Cassels på valborgsmässoaftonen 1992 har manskören haft ett nära samarbete med Ludvika Musikkår som resulterat i årliga vårkonserter i Cassels. I samband med millennieskiftet presenterade kåren och kören en stor produktion med namnet Seklets svenska musik ,där svensk musik från 1900-talet framfördes ,varvat med berättelser om lokala och världsliga händelser. Cassels var också spelplatsen för ett hyllningsprogram till Ernst Rolf i november 2002.

I Cassels har manskören också framträtt tillsammans med artister och grupper som Dana Dragomir, Orsa Spelmän, Södra Bergens Balalajkor, Sofia Karlsson och Sven Bertil Taube (tre gånger)…

Kontakt: Roger Broberg Tel:  070-345 48 77
E-Post: broberg.mus@gmail.com
Länk: Saxdalens Manskör

img 2389 small