Wernerteatern


År 2003 bildades i Saxdalen föreningen Wernerteatern. Föreningen  verkade för kännedom om Werner Aspenströms dramatik, och spelade i ett tiotal år flera av Werner Aspenströms teaterstycken, då ofta med nyinförda sånginslag. En av grundarna, tillika skådespelare, musiker och sångare i pjäserna var Bengt Emil Johnson, poet och radioman från Saxdalen. Efter Bengt Emils död lades föreningen ned 2015.

Wernerteatern genomförde en lång rad föreställningar i Dalarna, Värmland, Västmanland och på ABF-huset i Stockholm. I samband med Dan Anderssonveckan brukade Wernerteatern, varje sommar i Folkets Hus i Saxdalen, framföra någon av de pjäser som fanns på repertoaren. De pjäser som framfördes av Wernerteatern var:

  • De lyckliga bröderna,
  • Hos Frisören eller Glömskan växer fortare än håret,
  • Ett ovanligt fall,
  • Stjärnan,
  • Snömannen
  • Trollet.

Pjäserna hämtades ur volymerna Teater I-V. I samband med pjäserna, och ibland som nyskapande inslag i pjäser, kunde hela ensemblen framföra sånginslag.

Konstnärlig ledare och regissör för Wernerteatern var Kerstin Ståhl. Övriga medlemmar i ensemblen var: Eljas Inger Beronius, Jens Beronius, Bengt Emil Johnson, Eva-Lena Larsson, Ing-Marie Lerström, Åke Lundeberg och Lars Persson.

Efter att Wernerteaterns upphovsman, tillika sekreterare, skådespelare, musiker och sångare, Bengt Emil Johnson gick ur tiden, upphörde verksamheten och föreningen upplöstes i december 2016.

Från pjäsen ”Ett ovanligt fall”, Eva-Lena Larsson och Jens Beronius